MIF programa sulaukė Lietuvos aktuarų draugijos įvertinimo

Lietuvos aktuarų draugijos (LAD) valdybos bei akreditacinės komisijos narė Gabija Girdžiūtė, peržiūrėjusi Matematikos ir informatikos (MIF) Finansų ir draudimo matematikos studijų programą, įvertino, kad ji atitinka Tarptautinės aktuarų (IAA) ir Europos aktuarų (EAA) asociacijų nustatytus išsilavinimo standartus. 2019 04 25 Aktuarai G Girdziute198x291Nors jie privalomi tik LAD nariams, tačiau studijų programa gana gerai atitinka jų reikalavimus: baigę Finansų ir draudimo matematikos studijų bakalauro ir magistro programas bei išsilaikę papildomą LAD organizuotą profesionalumo žinių patikrinimą, absolventai gali tapti tikraisiais Lietuvos aktuarų draugijos nariais, pripažįstamais profesijos atstovais visoje Europoje.MIF ruošiami Finansų ir draudimo matematikos specialistai baigę studijas gali dirbti aktuarais ar rizikos vertinimo specialistais įvairiose finansinėse institucijose, socialinės apsaugos srityje bei visur, kur reikalingas kvalifikuotas finansinių rizikų valdymas.

2019 04 25 Aktuarai M Manstavicius288x202Aktuarų profesija yra susijusi su rizikos vertinimu, jiems reikalingas gilus matematikos, statistikos, ekonomikos ir finansų valdymo supratimas. Būtent dėl to šie specialistai yra labai reikalingi ir vertinami rinkoje, tačiau, norėdami dirbti, turi praeiti tam tikrą kelią.

Kokius pagrindinius žingsnius reikia nueiti, norint tapti šios srities profesionalu?

IAA ir EAA asociacijos nustato išsilavinimo standartus (angl., Education syllabus). Jie parengti taip, kad aktuaras galėtų veikti daugelyje sričių. Standartas – tai minimalių reikalavimų sąrašas, kurį turi tenkinti pradedantis specialistas.

Vilniaus Universiteto (VU) MIF docentas, Finansų ir draudimo matematikos bakalauro studijų programos vadovas dr. Martynas Manstavičius pastebi, kad standartas apima daugelį sričių.  Pirmiausia tai bazinės matematikos žinios. Tai tarsi pamatas, ant kurio vėliau konstruojamos kitos būtinos kompetencijos. 2019 04 25 Aktuarai A Skucaite299x203Be šių pamatinių žinių aktuaras turi įgyti bazinių ekonomikos žinių, gerai suprasti finansų sistemas, gebėti rinkti, apdoroti, analizuoti duomenis, veikloje taikyti aktuarinius modelius, suprasti jų privalumus ir trūkumus. Šios srities profesionalui būtini ir geri komunikavimo įgūdžiai, nes dirbant komandoje, būtina gebėti paaiškinti savo darbo rezultatus ir ne specialistams.

VU MIF Studijų prodekanės dr. Aldonos Skučaitės nuomone, nors standarto reikalavimai pakankamai platūs ir griežti, tai tik pirmasis žingsnis. Aktuaras, baigęs studijas, privalo toliau nuolat kelti savo kvalifikaciją, mokytis tiek formaliai, tiek ir neformaliai.

Plačiau apie tarptautinės aktuarų asociacijos patvirtintą išsilavinimo standartą galite pasiskaityti čia.

Parengė dr. Aldona Skučaitė